PlasmaMade verovert..

PlasmaMade verovert met klein team de wereld

Het is een droom die iedereen heeft: een uitvinding doen die zo revolutionair is dat het de wereld verovert. Martin van de Sluis uit Staphorst vond de Plasma Made Air filter uit. Het product is binnen anderhalf jaar al in 32 landen te koop. Dat is nog maar het begin.

PlasmaMade is het bedrijf van Martin van der Sluis en zijn vrouw Janita. Anderhalf jaar geleden trad Martin naar buiten met zijn PlasmaMade Air Filter: een apparaat dat je in de afzuigkap plaatst, maar dat bijvoorbeeld ook in een kantoor gebruikt kan worden. Wie niet kokkerelt, kan toch de afzuigkap zachtjes laten draaien. Het apparaat reinigt de lucht in de woning in een handomdraai. Een uitgang naar buiten is niet nodig.

Samen met zijn broer Kenny werkte Martin vijf jaar aan de uitvinding. Het ding, ter grote van een grote koektrommel verwijdert niet alleen keukenluchtjes, maar ook zweetlucht, sigarettenrook, virussen en pollen. De toepassingsmogelijkheden zijn eindeloos. Het filter, dat uitbreid wetenschappelijk werd getest, is nu al te krijgen in 32 landen. PlasmaMade bouwt er 150 per week. Een nieuwe hal verrijst nu in Staphorst.

Het filter werkt met plasma. Dit gas dat ongerechtigheden vernietigt, ontstaat als zuurstof elektrisch geladen wordt. Eerste stap in het luchtreinigingsproces is dat een elektrostatisch filter aan de buitenkant van de koker afrekent met vaste stoffen die in de luchtstroom zitten: die verbranden. Vervolgens vernietigt het plasma dat door de afzuigkap naar buiten wordt geblazen, alles wat rest. Stoom, stof, pollen, bacteriën, geuren, het maakt niets uit. Je kunt een uur lang speklappen op hoog vuur bakken en binnen een kwartier ruik je niks meer. Martin bedacht het apparaat omdat zijn zoontje astma heeft en er geen goede luchtreinigers op de markt waren. Hij heeft patent op zijn vinding.

Keukenbedrijven uit de hele wereld, staan in de rij om het filter te mogen verkopen. Een bedrijf bood hem vorig jaar anderhalf miljoen euro voor zijn uitvinding en voor exclusiviteit. Martin bedankte vriendelijk. “Deze uitvinding is voor iedereen. Het gaat mij niet om het geld, het gaat mij om het ondernemen. Hoe kan ik met een paar mensen, zoveel mogelijk landen bedienen? Dat is de uitdaging en dat kan door niet aan geld te denken. Slim en gecontroleerd ondernemen, daar gaat het om.”

————————-

Vind niet voor elk land het wiel opnieuw uit. “Wij zorgen ervoor dat we gerenommeerde importeurs hebben die het land en de cultuur kennen. Zij weten precies wat ze wel en niet moeten doen.” Martin is overal op beurzen te vinden om contacten te leggen. De PlasmaMade is nu al zo beroemd dat importeurs vaak bij hem komen. Hij maakt ook een gebruik van een zzp-medewerker, een zogeheten global manager, die importeurs vindt, contacten legt en die een percentage van de deal krijgt.

Zorg voor vaste afnemers en vaste prijzen en transparantie. Het Staphorster bedrijf levert alleen aan importeurs en niet aan particulieren of handelaren. De prijs die importeurs betalen staat vast en die is voor iedereen gelijk, grote of kleine spelers. De marge die importeurs en handelaren hebben, ligt ook vast, zodat de consumentenprijs overal op de wereld min of meer gelijk is. “Iedereen weet die prijzen ook van elkaar. De hele staffel in prijzen is transparant”, zegt Van der Sluis. Importeurs kopen de filters van ons en moeten ze zelf aan de man brengen. Onder onze voorwaarden. Er is geen contract. Als ze niet meer willen, nemen we een ander en als ze zich niet aan de voorwaarden houden ook. “Je mag ze verkopen. Het hoeft niet.”

Houd controle. PlasmaMade verkoopt de filters niet alleen volgens strakke voorwaarden, maar ook in beperkte oplage van dertig of zestig exemplaren. Daardoor kan een importeur niet gaan ‘dumpen’, waardoor die vaste staffel in de prijsopbouw in gevaar komt. Zelfs de allergrootste importeurs ter wereld krijgen er maar zestig per keer. “Natuurlijk krijg je aanvragen van partners die er duizend willen. Doen we niet. Daardoor wordt de wereldwijde verkoop met een paar mensen vanuit Staphorst aangestuurd en helemaal gecontroleerd.”

mvdsluis