PlasmaMade KeukenKrant

Recirculatie op basis van plasmatechnologie

PlasmaMade
De PlasmaMade luchtfilter is een zelfreinigende recirculatiefilter. Hij bevat vier filtertypes in één behuizing: een plasmafilter, een glasvezelfilter, een elektrostatische filter en tenslotte een koolstoffilter. Hij werd speciaal ontwikkeld voor toepassing in dampkappen en verwijdert niet alleen typische kookluchtjes maar bijvoorbeeld ook pollen en bacteriën.
De Nederlandse uitvinder Martin van der Sluis is niet weinig trots op zijn product. De PlasmaMade filter wordt vandaag de wereld rond verkocht en werd intussen ook TÜV gecertificeerd.

Van der Sluis is bij onze noorderburen een gekende verschijning in de sector, niet alleen als keukenspecialist maar tevens als de ontwikkelaar van PittCooking (de in het werkblad geïntegreerde kookpitten). Toen op een bepaald moment bleek dat zijn zoontje last had van allergieën, gingen hij en zijn broer aan de slag om ‘iets’ te ontwikkelen om de luchtkwaliteit in de woning te verbeteren. “We werkten vijf jaar aan onze uitvinding,” vertelt Van der Sluis, “En het resultaat is de PlasmaMade filter, een filter niet groter dan een flinke koekjestrommel die zowel in nieuwe als de meeste bestaande dampkappen geïntegreerd kan worden en die op korte tijd alle verontreinigingen uit de aangezogen lucht vernietigt. Kookdampen, stof, pollen, bacteriën, geuren, sigarettenrook, virussen, schimmels… het maakt niet uit!”

Werking
Bij inschakeling van een dampkap waarin een PlasmaMade filter geïntegreerd is, filtert de vetfilter van de dampkap zelf eerst vet en andere grove verontreinigingen uit de lucht. De luchtstroom wordt vervolgens in de PlasmaMade filter geblazen. Deze luchtstroom wordt gedetecteerd door een sensor die vervolgens de PlasmaMade filter volledig automatisch in- of uitschakelt. Afhankelijk van de luchtstroom en de hoeveelheid verontreinigde lucht wordt een hoeveelheid ionisatieplasma (O3) geïnjecteerd. Dit geïoniseerd plasma (O3) onttrekt O2 moleculen aan de verontreinigde lucht, waardoor deze lucht wordt afgebroken. Enkel CO2 en waterdamp (H) blijven over. Tijdens dit proces wordt de glasvezelfilter geactiveerd door de elektrostatische filter. Door dit samenwerkingsproces worden alle vrijgekomen stofdeeltjes aangetrokken en vervolgens eveneens geëlimineerd. De minimale rookdeeltjes die hierbij vrijkomen worden op hun beurt door het geïoniseerd plasma afgebroken. Als laatste wordt alle lucht nog eens extra gefilterd door de koolstoffilter.

Plat model
De oorspronkelijke PlasmaMade filter is rond en is bedoeld voor integratie in klassieke dampkappen. Downdraft dampkappen kennen echter meer en meer succes en dat is ook Van der Sluis niet ontgaan. Enkele weken geleden werd daarom een bijkomend model uitgebracht, een platte uitvoering die specifiek bedoeld is voor downdraft-systemen en dus bijvoorbeeld achter de plint geplaatst kan worden. Van der Sluis: “Deze platte uitvoering van de PlasmaMade filter onderscheidt zich enkel wat de vorm betreft. Verder biedt hij identiek dezelfde werking als het oorspronkelijk, kokervormig model.”

Distributie

Van der Sluis houdt van eenvoud, van transparantie en dat begint al bij de filter zelf. “Iedereen kan hem plaatsen,” benadrukt hij, “Het gaat echt om een ‘plug & play’ systeem.”
Diezelfde eenvoud en transparantie zijn ook terug te vinden bij het distributiemodel dat de fabrikant hanteert: “Wij werken in elk land uitsluitend met een invoerder. We verkopen dus niet rechtstreeks aan dealers noch aan de consument. Met onze invoerders maken we duidelijke afspraken. Zij kopen onze filter allemaal aan dezelfde prijs in en ook de marge voor de handelaar ligt vast zodanig dat de consumentenprijs overal ter wereld min of meer gelijk is.”

Toekomst
Van der Sluis is nog niet klaar met uitvinden. “Wij zien nog vele andere toepassingen voor onze PlasmaMade filter,” benadrukt hij, “Denk bijvoorbeeld maar aan toepassing in kantoren, de horeca, scholen, labo’s… Er zijn zoveel plaatsen waar een schone binnenlucht belangrijk is!”

Wie wil kennismaken met het bedrijf en met de PlasmaMade filter, kan dat op één van de vele beurzen waaraan het bedrijf deelneemt. Binnenkort zijn dat bijvoorbeeld Area30 in Löhne (september) en LivingKitchen in Keulen (januari). Een kijkje nemen op de website loont ondertussen de moeite. Hier wordt het werkingsprincipe van de filter in detail uitgelegd en dat in een hele reeks verschillende talen.
www.plasmamade.com

De PlasmaMade filter vernietigt niet alleen typische kookgeuren en -dampen, maar ook rook, pollen, bacteriën, geurtjes allerhande, virussen, schimmels…

Martin van der Sluis: “Met een recirculatiedampkap kan de consument geld besparen omdat er geen warmte meer naar buiten afgevoerd wordt en met onze PlasmaMade filter krijgt hij er ook nog eens werkelijk schone binnenlucht bovenop!”

De PlasmaMade filter is heel compact. Hij kan in nieuwe en de meeste bestaande dampkappen geïntegreerd worden. “Dat is kinderspel,” benadrukt de fabrikant, “werkelijk plug&play.”

De oorspronkelijke cilindervormige PlasmaMade filter kreeg er vorige maand een broertje bij: een plat model dat achter de plint geplaatst kan worden en bijgevolg geschikt is voor downdraft dampkapsystemen.

klik op onderstaande afbeelding om artikel te downloaden
keukenkrant_plasmamade_1

keukenkrant_plasmamade_2