Artikel K&D Magazine

“Onze nieuwe motor wordt dé motor”

Wat de motor van een afzuigkap niet teweeg kan brengen. Uitstoot, verbruik, omvang, toepassingsmogelijkheden: op elk front is de concurrentie groot. PlasmaMade introduceert nu een filter voor een uiterst compact exemplaar die qua technologie nog kan verbazen. “Dit wordt misschien wel de enige motor die de keukenmarkt nog nodig heeft.”

Het gaat goed met PlasmaMade, aldus eigenaar Martin van der Sluis die het bedrijf samen met zijn vrouw Janita
runt. De productie van het concern groeit momenteel flink. Vorig jaar verkocht het nog 15.000 PlasmaMade filters, dit jaar zal dit aantal naar alle waarschijnlijkheid stijgen naar 25.000.

Efficiënte werking
Dat heeft het bedrijf vooral te danken aan de stijgende exportcijfers. Er wordt inmiddels verkocht in 27 landen. Daarvan laat Duitsland de sterkste verkoopstijging zien, op de voet gevolgd door Scandinavië en andere West-Europese landen. Ook Zwitserland en Oostenrijk blijken fan van PlasmaMade. De reden dat juist deze landen het product omarmen is waarschijnlijk de druk vanuit de overheid om milieuvriendelijkere oplossingen te zoeken. “Ons nieuwe, kleine filter, in combinatie met de EBM motor, sluit daar perfect op aan, want deze valt qua verbruik en uitstoot binnen de norm en dat betekent dat je een huis écht volgens de genormeerde energieprestatie coëfficiënt (EPC) kunt bouwen”, legt Van der Sluis uit. “Dat is zeer waardevol, want de overheid zet hier grote druk op. We krijgen dan ook volop aandacht van media als Technoscoop, het vakblad van de Technische Unie.”

Keep it simpel
Over de organisatie achter de uitbreiding en productieverhoging maakt Van der Sluis zich niet sappel. ‘Keep it simpel’ lijkt zijn motto. Zo hanteert PlasmaMade nog steeds dezelfde verkoopmethode met slechts vijf verschillende vaste prijzen voor de vakhandel en voor nieuwe importeurs geldt: Geen contracten, maar een bijdrage in de marketing voor de eerste drie jaar. Maar dit krijgen zij alleen als de importeurs ook zelf investeren en hetzelfde bedrag neertellen. Zo merkt Van der Sluis direct of er sprake is van ‘commitment’ en er voldoende wordt geïnvesteerd in marketing. “Over het aantal verkochte filters per jaar praten we in eerste instantie weinig. Ons filter is immers een echt nieuw product en dat is altijd moeilijk te verkopen. We kunnen dus van tevoren nooit zeggen hoe een land hierop gaat reageren. Daarom moeten we de markt eerst kennis laten maken met onze PlasmaMade filters.”

Nieuwe motor
De nieuwe, compacte motor kan het concern verder in een stroomversnelling helpen. Broer Kenny van der Sluis stort zich volledig op de technische tekeningen van de motor. “Dit is een spannend moment”, benadrukken de broers. “Deze motor kan wel eens voor een doorbraak zorgen.” Het nieuwe exemplaar is ontwikkeld in samenwerking met EBM Papst, een van de grootste motorleveranciers van Europa en goed voor meer dan 20 miljoen motoren per jaar voor de afzuigkappenindustrie. Die samenwerking resulteert in een kleine motor met een afzuigcapaciteit van slechts 300 m3 per uur die hetzelfde rendement als zijn grotere voorganger. De afzuigkap zal dus net zo efficiënt werken. Van de Sluis legt uit wat de voordelen van deze motor zijn. “Ten eerste verbruikt dit exemplaar veel minder energie, waardoor architecten het kunnen opnemen in hun EPC berekening. Het spreekt voor zich dat we met een kleiner exemplaar ook minder materiaal gebruiken en het materiaal is volledig recyclebaar. Daarnaast past de kleinere filter in meer typen afzuigkappen.

Kantelbaar
De motor kan om zijn as draaien. Je kunt hem dus zowel horizontaal als verticaal gebruiken. Dit maakt de motor geschikt voor zowel plafondunits als wandkappen. Er zijn zestien verschillende motortypen in de markt voor alle soorten en maten afzuigkappen.
Deze kunnen we wat ons betreft allemaal vervangen voor deze ene. Kortom, onze nieuwe motor wordt dé motor.” EBM Papst heeft een voorspelling gedaan van een afzet van 10.000 stuks per jaar. “Maar dat lijkt ons veel te weinig. De motor in combinatie met ons kleinere filter is namelijk ook nog eens zeer goed in het verwijderen van fijnstof, een actueel onderwerp. Het bakken van drie hamburgers in olijfolie produceert namelijk net zoveel fijnstof als tien old timers die nog op diesel lopen. De VVD stelt hier momenteel in de kamer vragen over. Onze nieuwe motor en PlasmaMade filter bieden een antwoord op alle actuele kwesties én zijn geschikt voor alle typen afzuigkappen. We verwachten zeer hoge verkoopcijfers.”

Stikker
PlasmaMade heeft naast de hardware ook de software een update gegeven. Een grote groene stikker op de PlasmaMade maakt dit kenbaar. “Deze stikker zegt dat het energieverbruik met vijftig procent verlaagd is, de stand-by tijd verkort is, het filter efficiënter reinigt, de kalibratie is verbeterd en het apparaat nog veiliger is geworden. In de PlasmaMade filters zit een grondig getest OACS (ozon-active-control-system) en IACS (ionisatie-active-control-system) en ze zijn honderd procent recyclebaar en gemaakt van hergebruikte materialen. Wat betreft het kleinere filter en onze nieuwe kleinere motor is Van der Sluis trots op het eindresultaat. “We zijn hier anderhalf jaar mee bezig geweest en het zegt heel veel dat een leverancier als EBM Papst zijn naam hiermee wil verbinden. Ik denk dat dit echt bewijst dat we een vooruitziende blik hebben en weten wat de markt nodig heeft. Ik verheug me op de komende jaren. Dan zal blijken hoe de markt hierop reageert.”

Klik hier om het originele artikel te lezen.